Hvad er Peblish?

Forestil dig, at du sidder med en tom avis. Der er ingen tekst. Ingen billeder. Nu er det helt op til dig at bestemme, hvad der skal være i din avis. Hvilket drømmescenarie. Ikke mere irrelevant indhold. Nu har du endelig muligheden for at få god journalistik. På dine præmisser. Avisen hedder Peblish, og her arbejder læsere og journalister sammen om at udgive artikler.

Sådan fungerer Peblish konkret

Du har en god idé til en artikel og lægger den på www.peblish.dk. Her får en journalist øje på din idé. Journalisten vil gerne lave den artikel, du ønsker. Og ved at bruge oplysningerne fra din idé laver journalisten et forslag til en artikel. I forslaget står der blandt andet, hvad journalisten skal have for at lave artiklen, og hvornår den forventes at være færdig. Nu kan du og andre læsere kan støtte forslaget og dermed betale for, at journalisten laver artiklen. Når der er samlet nok penge til journalistens arbejde, skriver journalisten artiklen, og du modtager den efterfølgende via din e-mail. Du kan nu læse den artikel, du selv har været med til at starte.

Dette er en helt enestående måde at lave journalistik på, som ikke findes andre steder i Danmark eller i verden.

Hvad vil Peblish?

Peblish ønsker at

  1. Give befolkningen en stemme. Det er dig og de andre læsere, der bestemmer hvad der er vigtigt at vide, og hvad der er interessant. Ikke en redaktion eller topledelse, som ved traditionelle medier.
  2. Være et medie, der ser muligheder frem for begrænsninger. Det er kun dig og de andre læsere, der sætter grænserne for, hvad der skal skrives om, og hvilken slags journalistik der skabes.
  3. Skabe gennemsigtighed, hvor man som læser tydeligt kan se, hvem afsenderne på artiklerne er.
  4. Skabe et 100 % uafhængigt medie. På Peblish er der ingen forstyrrende annoncer eller reklamer - ej heller investorer eller sponsorer med økonomiske interesser at tage hensyn til.
  5. Give journalister 100 % frie, kreative rammer til at gøre det, de er bedst til, hvor de kan fortælle den gode historie på deres egen måde - uden redaktionel indblanding.
  6. Skabe et medie, hvor priserne for en artikel er så lave, at det er muligt for alle - i alle samfundslag - at modtage god journalistik.
  7. Skabe rammerne for kvalitet. Peblish ønsker, at du skal få du en artikel af høj kvalitet ved at betale journalisten rimeligt. Du kan i princippet være med fra blot 10 kr.
  8. Støtte den undersøgende journalistik, der er afgørende for et sundt demokrati.