Palmyra - Fortidens og fremtidens by

Journalist Anders Lundt Hansen

Udgivet den 17-02-2016

Main page thumb palmyra   anders lundt hansen pitch 2

Der er mange måder at bekæmpe Daesh (tidl. ISIS) på. Da terroristerne sprængte de ældgamle ruiner i Palmyra i luften, var det for at udslette fortiden. Men på Aarhus Universitet forsker professor Rubina Raja i bykultur, og i hendes hænder lever de historiske vidnesbyrd fra Palmyra.

Professor Rubina Raja forsker i antikkens bysamfund, og leder et forskningsprojekt som afdækker udviklingen af byer på tværs af tid og sted. Urbanisering startede i Mellemøsten for tusinder af år siden, og er en proces der stadig fortsætter og kommer til at forme vores verdens fremtid.

Palmyra lå i krydsfeltet mellem romerriget og de asiatiske riger, og var, som nutidens storbyer, multikulturel. Fundamentalister som Daesh afskyr den type samfund, men udviklingen peger på, at de kommer til at dominere fremtiden.

Artiklen vil fokusere på forskningsresultaterne fra Palmyra, og lede efter fingerpeg på, hvad det siger om vores nutid og fremtid.

Vi har spurgt Anders, hvad der gør hans artikel særligt interessant og hvorfor man skal støtte den. Hans svar følger herunder:

Hvorfor er din artikel særligt interessant?

Forskning er ikke en sort boks, hvor forskerne står og hiver de rigtige svar op af. Forskning er en proces, som kan føre uventede steder hen. Det viser sagen om Palmyra tydeligt. Indtil Daesh sprang oldtidsbyens ruiner i luften, var der ikke meget interesse for fundene. Men heldigvis havde en ekspert fra Danmark allerede da gravet sig ned i det meget specialiserede område. Det betyder, at et så nørdet emne som nærorientalske gravportrætter fra 1. til 3. århundrede efter vor tidsregning, pludselig viser sig at være sprængfarligt - helt bogstaveligt.

Hvorfor skal man støtte din artikel?

Ved at købe min artikel stiller man sig på videnskabens side mod fundamentalismen. Man får man et indblik i grundforskningens vilkår og betydning, og ser, hvordan et emne, som de fleste nok ville synes var sært og ikke specielt relevant, pludselig viser sig at have enorm betydning. Både for den faktuelle viden der kan graves frem, men lige så meget som videnskabens kamp mod vold og uvidenhed.

Thumb dsc 6123  peblish2

Professionel skribent og foredragsholder. Uddannet historiker, med særlig interesse for sagn, legender og middelalderen. Se mere på www.LegendernesDanmark.dk


Emner Hovedsaglig historie, kultur og videnskab, men ellers alt hvad jeg snubler over af tankevækkende historier, fra superhelte til naturforskning.

Peblish artikler 3

Rating

Artiklen søger svar på hvordan fremtidens samfund vil udvikle sig. Det er et stykke videnskabsjournalistik, som tager udgangspunkt i svært tilgængeligt videnskabeligt materiale og perspektiverer det i forhold til nutid og fremtid. Materialet uddybes med interview med professor Raja. Den færdige artikel bliver på 12.000 anslag, og jeg søger adgang til billedmateriale fra forskningsprocessen.